Algemene infomatie E-bike

De keuze in elektrische fietsen oftewel E-bikes is enorm. Van een model E-omafiets tot E-mountainbike het is allemaal verkrijgbaar. Waar moet u nu echt op letten bij de aankoop van een elektrische fiets?  Onderstaand hebben wij de belangrijkste aandachtspunten voor u beschreven zodat u goed geïnformeerd aan op zoek kunt gaan naar de perfecte E-bike voor U. Mocht u vragen hebben, of graag een uitgebreide proefrit willen maken dan kunt u natuurlijk altijd bij ons in de winkel terecht maar ook telefonisch of via de e-mail kunt u ons bereiken.

Wat is belangrijk om te weten bij de aankoop van een elektrische fiets?

De belangrijkste aandachtspunten bij de aankoop van uw nieuwe, of gebruikte E-bike zijn:

 1. Type ondersteuning
 2. Motor
 3. Actieradius (accu)
 4. Display
 5. Service

1. Type ondersteuning

Er zijn twee soorten trapondersteuning. Ondersteuning met behulp van de trapkrachtsensor, deze registreert de trapkracht. Afhankelijk van de kracht die geleverd wordt en het gekozen rijprogramma geeft de motor ondersteuning. Dus hoe harder u trapt, hoe harder u gaat. De andere vorm van ondersteuning is de rotatiesensor. Deze registreert de trapfrequentie en vergelijkt dit met het gekozen rijprogramma en de snelheid. Op basis hiervan wordt er meer of minder ondersteuning door de motor gegeven. Bij een hoog ingegeven stand zal de motor meer energie bijgeven tot de gewenste stand bereikt, ongeacht de kracht die u op de pedalen zet. De trapkrachtsensor reageert dus meer op uw eigen rijgedrag terwijl de rotatiesensor reageert op de instellingen die u hebt ingegeven.

ROTATIESENSOR KRACHTSENSOR
PLAATS Aan de crank of bij de trapas In een extra sleuf in het achterpad
VOORDEEL Ondersteuning slaat meteen aan bij het wegrijden Veel kracht (lage trapfrequentie): veel ondersteuning
NADEEL Ondersteuning minder nauwkeurig bij langzaam fietsen Geen direct ondersteuning wanneer je uit stilstand vertrekt

 

De trapkrachtsensor reageert meer op je eigen rijgedrag terwijl de rotatiesensor reageert op de instellingen op de instellingen die je hebt ingegeven.

De motor

Naast de soort trapondersteuning is ook het type en de plaats van de motor bepalend voor je “fietsgevoel”. De motor bepaald niet alleen de balans van de E-bike maar ook hoe een aandrijving “aanvoelt”.  Er zijn 3 mogelijkheden.

 1. Motor in het voorwiel

  Voor je gevoel wordt je met deze vorm van trapondersteuning meer voortgetrokken. Meestal hebben deze fietsen een dichte kettingkast met naafversnelling wat minder onderhoud vergt. Elektrische fietsen met voorwielmotor zijn vaak voordeliger dan modellen met een midden- of achterwielmotor. Een E-bike met voorwielmotor is met name geschikt voor dagelijks gebruik op vlak gebied

 2. Motor in de trapas

  Bij deze elektrische fiets zit de motor in het midden van het frame bij de trapas. Door de plaats van de motor voelt deze fiets zeer stabiel aan. De ondersteuning wordt gegeven op de trapas wat tijdens het fietsen een zeer natuurlijk gevoel geeft. Doordat een middenmotor veel vermogen kan leveren is hij ook geschikt voor heuvelachtig gebied. Nadeel van de middenmotor is het bijgeluid dat hij afgeeft.

 3. Motor in het achterwiel

  Een motor in het achterwiel geeft het gevoel alsof je een geduwd wordt. Motor in het achterwiel heeft vrijwel altijd een derailleurversnelling. Doordat je over meer versnellingen beschikt, lichter fietst en goed te combineren is met een zwaardere motor is dit een prima systeem voor lange en sportieve tochten over zowel vlak als heuvelachtig gebied. Dit systeem heeft als nadeel dat het iets meer onderhoud vraagt als gevolg van de open kettingkast.

Actieradius (accu)

Belangrijk bij de keuze van soort accu is allereerst de afstand die je wilt gaan fietsen met je elektrische fiets. De afstand die een accu kan afleggen zonder op de laden, wordt aangegeven in Actieradius.Om na te gaan hoe ver je met een accu kunt omen, kan je het beste kijken naar de hoeveelheid wattuur (Wh) die door het batterijpakket geleverd kan worden. Simpel gezegd hoe hoger de wattuur (Wh), hoe meer de actieradius is.

Factoren die van invloed zijn op de actieradius:

Gewicht Totaalgewicht van de fiets en de berijder Hoe meer gewicht,
hoe lager de actieradius
Weerstand o.a. windkracht, bandenspanning, versnelling,
wegdek en hoogteverschillen
Hoe meer weerstand, hoe lager de actieradius
Schakelgedrag Aanfietsen in een lage versnelling In een lage versnelling aanfietsen is beter voor je actiedius. Sommige fietsen hebben “eco-stand” waarmee je de actieradius kunt verlengen.
Trapondersteuningsstand Hoe lager de ondersteuningsstand, hoe hoger de actieradius.
Conditie van de accu
Trap- of rotatiesensor Doordat een trapkrachtsensor reageert op de geleverde inspanning is een langere actieradius mogelijk.
Temperatuur Ideale temperatuur voor de accu is kamertemperatuur (15-25gr. C) Te koud of te warm zorgt voor een mindere actieradius.

 

Accu

De inhoud van de accu is erg belangrijk maar een ander belangrijk aspect is de plek waar de accu bevestigt is op de fiets. Hiervoor zijn over het algemeen 3 mogelijkheden:

 1. Accu op de voor- of achterdrager

  Op deze plek is de accu makkelijk uit te nemen en kan hij makkelijk “onzichtbaar” gemaakt worden door hem te bedekken met tassen, een mand of een krat. Hierdoor valt de elektrische ondersteuning van de fiets minder op.

 2. De accu in het frame

  De accu op deze plek geeft de elektrische fiets een stabiele wegligging. Bijkomend voordeel is dat de accu volledig in het frame is geplaatst dus daardoor minder kwetsbaar is voor eventuele beschadigingen.

 3. Accu in de kettingkast

  Doordat de accu bijna helemaal uit het zicht is onttrokken, lijkt deze E-bike het meest op een gewone fiets. Tevens ligt het zwaartepunt bij deze montage erg diep waardoor de fiets een hele stabiele wegligging heeft. Kiest u voor een vaste accu in het frame dan moet u er wel bij stilstaan dat er altijd een stroomvoorziening voorhanden moet zijn op de plek waar u uw fiets stalt. Uitneembare accu’s kunt u d.m.v. de oplaadkabel bij elk gewenst stopcontact opladen.

De meeste accu’s zijn verkrijgbaar is verschillende uitvoeringen (Wh). Er wordt bij aankoop van uw nieuwe E-bike goed bekeken wat de door u gewenste actieradius is en daarbij wordt de meest geschikte accu bepaald.

Display

Via het display kunt u de informatie over uw elektrische fiets bekijken. Vaak werkt ook de bediening de elektrische ondersteuning via het display.

We kunnen de displays grofweg in 2 soorten indelen:
– LED display
– LCD display.

LED display:

Een wat eenvoudiger display dat meestal werkt met LED indicatoren. Waarbij je d.m.v. verlichte LED lampjes kunt zien hoeveel accucapaciteit je nog hebt en in welke ondersteuningsstand je fietst. Bij veel modellen is dit display ook niet afneembaar.

LCD Display:

Dit model display lijkt vaak op een fietscomputer. Via het digitale scherm kun je allerlei informatie aflezen. Afhankelijk van je motorsysteem kun je o.a. de gemiddelde snelheid, temperatuur, resterende actieradius, totaal aantal gefietste km. De bediening van het display is in de meeste gevallen naast het handvat gemonteerd. Vaak is dit soort displays afneembaar maar ook dit is weer afhankelijk van het gekozen motorsysteem.

Afhankelijk van merk of model E-bike kan het systeem extra functies bieden. Denk hierbij aan Walkassist (meeloopfunctie van de fiets), Powerboost (extra vermogen als je b.v. een brug op fietst) of een USB poort .

Service

Een elektrische fiets zit technisch wat ingewikkelder in elkaar dan een gewone fiets. Belangrijk is het om de fiets regelmatig te laten onderhouden. Bij aankoop van een nieuwe fiets krijgt u bij ons 2 onderhoudsbeurten. De eerste is gratis en de tweede is tegen een gereduceerd tarief. Daarna is het belangrijk om uw fiets minimaal 1 x per jaar een goede onderhoudsbeurt te geven. Wij hebben in onze moderne werkplaats gekwalificeerde fietsmonteurs die regelmatig cursussen volgen en zo op de hoogte zijn en blijven van de nieuwste technische ontwikkelingen.

Heeft u nog vragen?

U heeft hier heel wat informatie kunnen lezen over de elektrische fiets. Bij de aanschaf van een E-bike raden wij altijd aan om eerst een proefrit te maken. Want alleen op die manier kunt u ook echt zeggen of de fiets ook daadwerkelijk bij u past!!

Wij kunnen ons voorstellen dat u na het lezen van al deze informatie nog vragen heeft of graag wat meer informatie wilt hebben. Hiervoor kunt u natuurlijk altijd langskomen in onze winkel of contact met ons opnemen.

Contact